NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » DIETY » PRZEPISY

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 2>>>    strony: [1]2

przepisy

  
perlai
06.02.2011 21:18:57
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Posty: 253 #645718
Od: 2011-2-1
a może podzielicie się jakimiś przepisami? ze mnie słaba kucharka zawstydzony i chętnie skorzystałabym z pomysłówwesoły zwłaszcza na jakieś "słodkie" przekąski
  
Electra20.11.2017 10:20:58
poziom 5

oczka
  
gomado
06.02.2011 21:51:00
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Posty: 282 #645752
Od: 2011-1-19


Ilość edycji wpisu: 1
Właśnie dziś robiłam babeczki:
- 2 jajka
- niecałe pół szklanki mąki z tapioki
- 3 łyżeczki cukru ksylitol
- masło klarowane do wysmarowania foremek
Tajemnica tkwi w długim ubijaniu- najpierw przez 5 minut ubijać białka, potem przez kolejne 5 minut dodawać pozostałe składniki. Po wylaniu do foremek mozna na wierzch położyć np.jagody. Piec ok 30 min w temp 200 st. Najlepiej sprawdzić sobie wykałaczką czy się nie przykleja i po upieczeniu zostawić w piekarniku żeby "doszło".
Przepis ten mozna modyfikować, wcześniej na tej bazie upiekłam super tort (podwoić ilość składników), przełożyłam masą z kaszki kuku i masła klarowanego. Naprawde mozna cudować. I rośnie- bez proszku do pieczeniacool
_________________
chcieć wszystkiego, nie potrzebować niczego
  
perlai
27.04.2011 10:56:33
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Posty: 253 #690359
Od: 2011-2-1
przebojem w święta były u nas galaretkiwesoły
sok z pomarańczy (albo jakiś inny, np. z malin)
skrobia ziemniaczana
żelatyna
inulina do smaku
i do lodówkiwesoły
  
mamaOli
22.06.2011 12:30:18
Grupa: Użytkownik

Posty: 25 #720308
Od: 2011-2-22
witam wszystkie mamy czy macie jakiś fajny przepis na ciasto z owocami które robi się szybko
  
perlai
16.09.2011 12:34:35
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Posty: 253 #767887
Od: 2011-2-1


Ilość edycji wpisu: 1
właśnie wypróbowałam mega-prosty przepis na ciasto. nawet takiemu beztalenciu kulinarnemu - jak mi - się udało. dzieci się zajadaływesoły
skłądniki: kasza jaglana i tarte jabłka.
kaszę gotuje się tak, aby rozgotować. wystarczy 1 szklanka (2 szklanki wychodzą na dużą blachę). rozgotowaną kaszę wykłada się na blaszkę posmarowaną oliwą, na wierzch układa się starte jabłka (choć można też inne owoce albo jabłka z dynią) i zapieka w piekarniku. jabłka można posypać cynamonem, imbirem, dodać rodzynki, itp.

wypróbowałam też inny przysmak: kulki a'la rafaelo
3 części wiórek kokosowych trzeba wymieszać z 1 częścią inuliny, dodać nieco wody, by powstała papka. z tego robi się kulki i odstawia do odparowania wody (ok. 2 godzin) i gotowe do jedzeniawesoły
zamiast wiórek można dać zmielone migdały, siemię lniane, posiekany słonecznik lub inne bakalie.
  
perlai
31.10.2011 11:22:47
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Posty: 253 #793874
Od: 2011-2-1


Ilość edycji wpisu: 1
KRUCHE CIASTECZKA:
pół szklanki mąki kukurydzianej
1 łyżka ksylitolu
ok. 5 łyżek wody i 5 łyżek oleju
cynamon lub wanilia lub coś innego aromatycznego

sypkie składniki mieszamy, wlewamy nieco wody i olej, mieszamy, aż zacznie się wszystko łączyć w całość. zagniatamy ciasto i wałkujemy na placek o grubości ok. 0,5 cm. wycinamy ciasteczka za pomocą foremek, układamy na blasze i do piekarnika! pieczemy w nagrzanym piekarniku do ok. 150 st przez ok. 15 min.
najlepsze są na drugi dzień, jak trochę zmiękną. sama też się nimi zajadamoczko
  
perlai
31.10.2011 11:38:02
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Posty: 253 #793887
Od: 2011-2-1
TORT, który przygotowałam na piąte urodziny:

ciasto wg przepisu na mufinki (wg donny):
2 szklanki maki migdalowej
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
szczypta soli
stewia (ksylitol) do smaku
opcjonalnie karob lub kakao
1 szklanka mleka (kokosowe, migdałowe lub ryżowe)
pół szklanki oleju (migdałowego, rzepakowego, ryżowego lub innego)

2 szklanki maki migdalowej (moze być inna bezglutenowa), łyżeczkę bezglutenowego proszku do pieczenia,szczypte soli i stewie do smaku wymieszać w misce. Można dodać ciut karobu. W drugiej wymieszać szklanke mleka i olej. Potem wylać do okrągłej formy (ok. 20 cm) lub wylać na blachę i potem wykroić duże koła. piec w temp. 180 st przez ok. 20 min.

do przełożenia wykorzystałam mus jabłkowy, ale można wykorzystać inne owoce: długo gotowane jabłka z dodatkiem tapioki, aż uzyska się konstystencję dżemu. po wystygnięciu przełożyć upieczone placki ciasta

całość pokryłam musem czekoladowym:
1 awokado obrane i odpestkowane (musi być bardzo miękkie!)
1/4 szklanki wody
½ szklanki kakao (lub trochę mniej karobu)
2/3 szklanki syropu z agawy

Przełóż wszystkie składniki do blendera i zmiksuj na krem. Dodaj trochę więcej wody jeśli jest taka potrzeba.

boki tortu obsypałam płatkami migdałowymi i ozdobiłam wiórkami kokosowymi

placki ciasta i przełożenie musem najlepiej przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce. na dzień przygotować mus czekoladowy i też wsadzić na kilka godzin do lodówki lub na 2 godziny do zamrażarki. mus czekoladowy wówczas będzie miał konsystencję prawdziwej polewy czekoladowej
  
natalia
19.12.2011 22:12:30
Grupa: Użytkownik

Posty: 11 #822784
Od: 2011-3-18
http://www.natchniona.pl/
może kogos natchnie na swieta oczko
  
gomado
24.06.2012 10:58:35
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Posty: 282 #962375
Od: 2011-1-19
Przepis na ciasteczka z innego forum:
- 250g mąki (1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej + 1 lekko kopiatałyżka skrobi kukurydzianej + 100g mąki ryżowej + dopełnić do 250gmąką kukurydzianą)
- 125g miękkiej pokrojonej w kostkę margaryny bezmlecznej
- 1 jajko
- 50g cukru
- cynamon do posypania lub dodania do ciasta (1 płaska łyżeczka)
- cukier waniliowy
Mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki. Dodajemy jajko i margarynę, a następnie ucieramy żeby składniki dobrze się połączyły. Najlepiej drewnianą pałką. Następnie zagniatamy aż zrobi się kulka. Pakujemy ją do worka i do zamrażarki na jakieś 15 minut, żeby dobrze się schłodziło (lub na 2 godziny do lodówki). Nastawiamy piekarnik żeby się lekko nagrzał i w tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość 0,5cm i wycinamy ciastka. Wałkujemy pomiędzy dwomaworeczkami lub folią spożywczą. Ciasto ma być zimne żeby nie rozpadało się przy przenoszeniu na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 160-180st.C aż ciastka staną się rumiane na brzegach. Jak będziemy piec zbyt krótko będą się nadawały do jedzenia, ale dopiero zarumienione mają ten wspaniały smak upieczonych ciastek, a nie mąki kukurydzianej. Wychodzą podobne do herbatników Milly Schara. Z tego ciasta po schłodzeniu możemy zrobić wspaniałe spody do babeczek, tartinek lub upiec szarlotkę. Do babeczek czy tartinek wałkujemy ciasto na grubość 0,5cm, nakładamy na nieprzywierającą foremkę do babeczek, osuwamy aż opadnie na dno i dociskamy na brzegach blaszki odrywając tym samym nadmiar. Pieczemy tak samo do zrumienienia. Można napełnić potem owocami i zalać kisielem. To jest wersja krucha. Do szarlotki dzielimy ciasto na pół, jedną połową wykładamy spód blachy ugniatając palcami, nakładamy masę szarlotkową i na wierzch ścieramy na tarce na grubych oczkach drugą część zmrożonego ciasta.
_________________
chcieć wszystkiego, nie potrzebować niczego
  
wiktor229
02.08.2012 17:48:13
Grupa: Użytkownik

Posty: 4 #983664
Od: 2012-8-2
Ciekawe przepisy znajdziecie na stronie Facebook'a

TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA

  
Misia
06.08.2012 16:15:01
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Posty: 31 #985998
Od: 2012-3-13
mi sie strona nie wyświetla
  
Electra20.11.2017 10:20:58
poziom 5

oczka
  
wiktor229
06.08.2012 21:03:33
Grupa: Użytkownik

Posty: 4 #986209
Od: 2012-8-2


Ilość edycji wpisu: 2
    Misia pisze:

    mi sie strona nie wyświetla

mały błąd:

TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA

  
perlai
23.10.2012 13:32:44
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Posty: 253 #1036128
Od: 2011-2-1
zaczerpnięte z internetu i wypróbowane przeze mnie ciasto "czekoladowe" na bazie... fasoli:

składniki:
1 szklanka czarnej fasoli,
2 mocno dojrzałe banany
2 średniej wielkości jabłka
4 łyżki syropu z agawy
szklanka orzechów włoskich
czubata łyżeczka cynamonu
3 łyżki kakao
łyżeczka gałki muszkatołowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
odrobina oleju do wysmarowania blaszki

fasolę namoczyć na noc, następnego dnia ugotować do miękkości. wrzucić do blendera z obranymi jabłkami i bananami. dolać syrop z agawy, masa powinna być nieco za słodka. oddzielnie wymieszać proszek, kakao, cynamon i gałkę, po czym dodać do masy i porządnie wymieszać. dodać pokruszone orzechy i wymieszać.
przelać masę do wysmarowanej tłuszczem blaszki i piec w nagrzanym piekarniku (180-200 stopni) ok. 50 minut.

ze składnikami można pokombinować. dodać inne bakalie. robiłam to ciasto też bez jabłek i bananów i też wyszło bardzo dobre. uwaga na przyprawywesoły jak dodałam nieco za dużo gałki i cynamonu, to wyszło mi ciasto o smaku piernikawesoły

polecam, przetestowane na dzieciach i dorosłych nie stosujących żadnych dietwesoły

  
Misia
23.10.2012 17:40:54
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Posty: 31 #1036275
Od: 2012-3-13
ja robiłam takie ciasto
1 puszka fasoli czerwonej
4 łyzki kakao
4 jajka
1/2 szklanki cukru(można zastąpić czymś innym słodkim)
3 łyżki mleka w proszku(niekoniecznie)
5 łyżek wiórków kokosowych
3 łyżki płatków migdałowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki oleju
1 łyżeczka esencji waniliowej

- fasole dobrze przepłukac,zmiksowac z jajkami i dodawać reszte składników
wiórki i płatki na końcu
- forme wysmarowac olejem i posypac bułką
piec 40 min w temp 180st


ostatnio zrobiłam na kolacje kotlety - polecam

1 szkl kaszy jaglanej (ugotowana w 2 szkl wody)
14 małych pieczarek posiekanych i podsmażonych
1/2 papryki czerwonej podduszona z pieczarkami
1 mała cebula podsmażona z pieczarkami
ser żółty starty na drobno

do kaszy dodać składniki
na końcu ser ilośc wg uznania
doprawić solą i pieprzem
panierowac w bułce i smażyć na oleju ryżowym
podawać z sosem pomidorowym lub keczupem
  
perlai
24.10.2012 10:45:52
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Posty: 253 #1036675
Od: 2011-2-1
misiu, fajne przepisy, szkoda że nie do wykorzystania dla nassmutny nie są zgodne z dietą...
  
Misia
24.10.2012 15:34:43
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Posty: 31 #1036847
Od: 2012-3-13
    perlai pisze:

    misiu, fajne przepisy, szkoda że nie do wykorzystania dla nassmutny nie są zgodne z dietą...


mój syn jest tylko na diecie bg dlatego podałam te przepisy
w cieście nie trzeba dawać mleka i jogurtu,zamiast cukru dodać stewie lub ksylitol

perlai podaj prosze czego nie może być to może uda mi się znaleść jakieś ciekawe przepisy
  
perlai
24.10.2012 18:43:00
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Posty: 253 #1036991
Od: 2011-2-1
nie może być cukru, glutenu, mleka i jajka. super, niewesoły
  
Misia
25.10.2012 09:36:44
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Posty: 31 #1037391
Od: 2012-3-13
no super zmieszany
a zamiennik jajka bg może być ?? czy każde jajo odpada?
a mleko ryżowe ,migdałowe czy sojowe?
  
gomado
11.11.2012 10:35:09
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Posty: 282 #1048070
Od: 2011-1-19


TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ FILMY » DARMOWA REJESTRACJA


_________________
chcieć wszystkiego, nie potrzebować niczego
  
natalia
17.11.2012 12:49:48
Grupa: Użytkownik

Posty: 11 #1051698
Od: 2011-3-18
Bananella:
Składniki na 1 słoiczek:
2 dojrzałe banany
50g gorzkiej czekolady dobrej jakości
1/2 szklanki cukru
łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu

Banany obieramy ze skórki i kroimy w półplasterki, dusimy razem z sokiem z cytryny, cynamonem i cukrem około 5-7 minut. Zdejmujemy z ognia i dodajemy startą gorzką czekoladę, miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
źródło: http://przepisy.edziecko.pl/przepisydladzieci/162372133/Krem+do+tortu+%28bez+mleka,+jajek%29/p
  
Electra20.11.2017 10:20:58
poziom 5

oczka

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 2>>>    strony: [1]2

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » DIETY » PRZEPISY

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

randki | własny sklep internetowy | promocje | darmowe aliasy | CyberCiekawostki | darmowe forum | sklepy
opinie, testy, oceny | katalog stron | toplsta