przepisy |
zaczerpnięte z internetu i wypróbowane przeze mnie ciasto "czekoladowe" na bazie... fasoli: składniki: 1 szklanka czarnej fasoli, 2 mocno dojrzałe banany 2 średniej wielkości jabłka 4 łyżki syropu z agawy szklanka orzechów włoskich czubata łyżeczka cynamonu 3 łyżki kakao łyżeczka gałki muszkatołowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego) odrobina oleju do wysmarowania blaszki fasolę namoczyć na noc, następnego dnia ugotować do miękkości. wrzucić do blendera z obranymi jabłkami i bananami. dolać syrop z agawy, masa powinna być nieco za słodka. oddzielnie wymieszać proszek, kakao, cynamon i gałkę, po czym dodać do masy i porządnie wymieszać. dodać pokruszone orzechy i wymieszać. przelać masę do wysmarowanej tłuszczem blaszki i piec w nagrzanym piekarniku (180-200 stopni) ok. 50 minut. ze składnikami można pokombinować. dodać inne bakalie. robiłam to ciasto też bez jabłek i bananów i też wyszło bardzo dobre. uwaga na przyprawy ![]() ![]() polecam, przetestowane na dzieciach i dorosłych nie stosujących żadnych diet ![]() |