przepisy |
TORT, który przygotowałam na piąte urodziny: ciasto wg przepisu na mufinki (wg donny): 2 szklanki maki migdalowej 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia szczypta soli stewia (ksylitol) do smaku opcjonalnie karob lub kakao 1 szklanka mleka (kokosowe, migdałowe lub ryżowe) pół szklanki oleju (migdałowego, rzepakowego, ryżowego lub innego) 2 szklanki maki migdalowej (moze być inna bezglutenowa), łyżeczkę bezglutenowego proszku do pieczenia,szczypte soli i stewie do smaku wymieszać w misce. Można dodać ciut karobu. W drugiej wymieszać szklanke mleka i olej. Potem wylać do okrągłej formy (ok. 20 cm) lub wylać na blachę i potem wykroić duże koła. piec w temp. 180 st przez ok. 20 min. do przełożenia wykorzystałam mus jabłkowy, ale można wykorzystać inne owoce: długo gotowane jabłka z dodatkiem tapioki, aż uzyska się konstystencję dżemu. po wystygnięciu przełożyć upieczone placki ciasta całość pokryłam musem czekoladowym: 1 awokado obrane i odpestkowane (musi być bardzo miękkie!) 1/4 szklanki wody ½ szklanki kakao (lub trochę mniej karobu) 2/3 szklanki syropu z agawy Przełóż wszystkie składniki do blendera i zmiksuj na krem. Dodaj trochę więcej wody jeśli jest taka potrzeba. boki tortu obsypałam płatkami migdałowymi i ozdobiłam wiórkami kokosowymi placki ciasta i przełożenie musem najlepiej przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce. na dzień przygotować mus czekoladowy i też wsadzić na kilka godzin do lodówki lub na 2 godziny do zamrażarki. mus czekoladowy wówczas będzie miał konsystencję prawdziwej polewy czekoladowej |