przepisy
TORT, który przygotowałam na piąte urodziny:

ciasto wg przepisu na mufinki (wg donny):
2 szklanki maki migdalowej
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
szczypta soli
stewia (ksylitol) do smaku
opcjonalnie karob lub kakao
1 szklanka mleka (kokosowe, migdałowe lub ryżowe)
pół szklanki oleju (migdałowego, rzepakowego, ryżowego lub innego)

2 szklanki maki migdalowej (moze być inna bezglutenowa), łyżeczkę bezglutenowego proszku do pieczenia,szczypte soli i stewie do smaku wymieszać w misce. Można dodać ciut karobu. W drugiej wymieszać szklanke mleka i olej. Potem wylać do okrągłej formy (ok. 20 cm) lub wylać na blachę i potem wykroić duże koła. piec w temp. 180 st przez ok. 20 min.

do przełożenia wykorzystałam mus jabłkowy, ale można wykorzystać inne owoce: długo gotowane jabłka z dodatkiem tapioki, aż uzyska się konstystencję dżemu. po wystygnięciu przełożyć upieczone placki ciasta

całość pokryłam musem czekoladowym:
1 awokado obrane i odpestkowane (musi być bardzo miękkie!)
1/4 szklanki wody
½ szklanki kakao (lub trochę mniej karobu)
2/3 szklanki syropu z agawy

Przełóż wszystkie składniki do blendera i zmiksuj na krem. Dodaj trochę więcej wody jeśli jest taka potrzeba.

boki tortu obsypałam płatkami migdałowymi i ozdobiłam wiórkami kokosowymi

placki ciasta i przełożenie musem najlepiej przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce. na dzień przygotować mus czekoladowy i też wsadzić na kilka godzin do lodówki lub na 2 godziny do zamrażarki. mus czekoladowy wówczas będzie miał konsystencję prawdziwej polewy czekoladowej


  PRZEJDŹ NA FORUM