przepisy
Przepis na ciasteczka z innego forum:
- 250g mąki (1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej + 1 lekko kopiatałyżka skrobi kukurydzianej + 100g mąki ryżowej + dopełnić do 250gmąką kukurydzianą)
- 125g miękkiej pokrojonej w kostkę margaryny bezmlecznej
- 1 jajko
- 50g cukru
- cynamon do posypania lub dodania do ciasta (1 płaska łyżeczka)
- cukier waniliowy
Mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki. Dodajemy jajko i margarynę, a następnie ucieramy żeby składniki dobrze się połączyły. Najlepiej drewnianą pałką. Następnie zagniatamy aż zrobi się kulka. Pakujemy ją do worka i do zamrażarki na jakieś 15 minut, żeby dobrze się schłodziło (lub na 2 godziny do lodówki). Nastawiamy piekarnik żeby się lekko nagrzał i w tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość 0,5cm i wycinamy ciastka. Wałkujemy pomiędzy dwomaworeczkami lub folią spożywczą. Ciasto ma być zimne żeby nie rozpadało się przy przenoszeniu na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 160-180st.C aż ciastka staną się rumiane na brzegach. Jak będziemy piec zbyt krótko będą się nadawały do jedzenia, ale dopiero zarumienione mają ten wspaniały smak upieczonych ciastek, a nie mąki kukurydzianej. Wychodzą podobne do herbatników Milly Schara. Z tego ciasta po schłodzeniu możemy zrobić wspaniałe spody do babeczek, tartinek lub upiec szarlotkę. Do babeczek czy tartinek wałkujemy ciasto na grubość 0,5cm, nakładamy na nieprzywierającą foremkę do babeczek, osuwamy aż opadnie na dno i dociskamy na brzegach blaszki odrywając tym samym nadmiar. Pieczemy tak samo do zrumienienia. Można napełnić potem owocami i zalać kisielem. To jest wersja krucha. Do szarlotki dzielimy ciasto na pół, jedną połową wykładamy spód blachy ugniatając palcami, nakładamy masę szarlotkową i na wierzch ścieramy na tarce na grubych oczkach drugą część zmrożonego ciasta.


  PRZEJDŹ NA FORUM