przepisy | ![]() |
perlai | 06.02.2011 21:18:57 |
![]() Grupa: Użytkownik Posty: 253 #645718 Od: 2011-2-1 | a może podzielicie się jakimiś przepisami? ze mnie słaba kucharka ![]() ![]() |
Electra | 14.03.2025 20:52:50 |
![]() ![]() | |
gomado | 06.02.2011 21:51:00 |
![]() Grupa: Użytkownik Posty: 286 #645752 Od: 2011-1-19 Ilość edycji wpisu: 1 | Właśnie dziś robiłam babeczki: - 2 jajka - niecałe pół szklanki mąki z tapioki - 3 łyżeczki cukru ksylitol - masło klarowane do wysmarowania foremek Tajemnica tkwi w długim ubijaniu- najpierw przez 5 minut ubijać białka, potem przez kolejne 5 minut dodawać pozostałe składniki. Po wylaniu do foremek mozna na wierzch położyć np.jagody. Piec ok 30 min w temp 200 st. Najlepiej sprawdzić sobie wykałaczką czy się nie przykleja i po upieczeniu zostawić w piekarniku żeby "doszło". Przepis ten mozna modyfikować, wcześniej na tej bazie upiekłam super tort (podwoić ilość składników), przełożyłam masą z kaszki kuku i masła klarowanego. Naprawde mozna cudować. I rośnie- bez proszku do pieczenia ![]() _________________ chcieć wszystkiego, nie potrzebować niczego |
perlai | 27.04.2011 10:56:33 |
![]() Grupa: Użytkownik Posty: 253 #690359 Od: 2011-2-1 | przebojem w święta były u nas galaretki![]() sok z pomarańczy (albo jakiś inny, np. z malin) skrobia ziemniaczana żelatyna inulina do smaku i do lodówki ![]() |
mamaOli | 22.06.2011 12:30:18 |
Grupa: Użytkownik Posty: 25 #720308 Od: 2011-2-22 | witam wszystkie mamy czy macie jakiś fajny przepis na ciasto z owocami które robi się szybko |
perlai | 16.09.2011 12:34:35 |
![]() Grupa: Użytkownik Posty: 253 #767887 Od: 2011-2-1 Ilość edycji wpisu: 1 | właśnie wypróbowałam mega-prosty przepis na ciasto. nawet takiemu beztalenciu kulinarnemu - jak mi - się udało. dzieci się zajadały![]() skłądniki: kasza jaglana i tarte jabłka. kaszę gotuje się tak, aby rozgotować. wystarczy 1 szklanka (2 szklanki wychodzą na dużą blachę). rozgotowaną kaszę wykłada się na blaszkę posmarowaną oliwą, na wierzch układa się starte jabłka (choć można też inne owoce albo jabłka z dynią) i zapieka w piekarniku. jabłka można posypać cynamonem, imbirem, dodać rodzynki, itp. wypróbowałam też inny przysmak: kulki a'la rafaelo 3 części wiórek kokosowych trzeba wymieszać z 1 częścią inuliny, dodać nieco wody, by powstała papka. z tego robi się kulki i odstawia do odparowania wody (ok. 2 godzin) i gotowe do jedzenia ![]() zamiast wiórek można dać zmielone migdały, siemię lniane, posiekany słonecznik lub inne bakalie. |
perlai | 31.10.2011 11:22:47 |
![]() Grupa: Użytkownik Posty: 253 #793874 Od: 2011-2-1 Ilość edycji wpisu: 1 | KRUCHE CIASTECZKA: pół szklanki mąki kukurydzianej 1 łyżka ksylitolu ok. 5 łyżek wody i 5 łyżek oleju cynamon lub wanilia lub coś innego aromatycznego sypkie składniki mieszamy, wlewamy nieco wody i olej, mieszamy, aż zacznie się wszystko łączyć w całość. zagniatamy ciasto i wałkujemy na placek o grubości ok. 0,5 cm. wycinamy ciasteczka za pomocą foremek, układamy na blasze i do piekarnika! pieczemy w nagrzanym piekarniku do ok. 150 st przez ok. 15 min. najlepsze są na drugi dzień, jak trochę zmiękną. sama też się nimi zajadam ![]() |
perlai | 31.10.2011 11:38:02 |
![]() Grupa: Użytkownik Posty: 253 #793887 Od: 2011-2-1 | TORT, który przygotowałam na piąte urodziny: ciasto wg przepisu na mufinki (wg donny): 2 szklanki maki migdalowej 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia szczypta soli stewia (ksylitol) do smaku opcjonalnie karob lub kakao 1 szklanka mleka (kokosowe, migdałowe lub ryżowe) pół szklanki oleju (migdałowego, rzepakowego, ryżowego lub innego) 2 szklanki maki migdalowej (moze być inna bezglutenowa), łyżeczkę bezglutenowego proszku do pieczenia,szczypte soli i stewie do smaku wymieszać w misce. Można dodać ciut karobu. W drugiej wymieszać szklanke mleka i olej. Potem wylać do okrągłej formy (ok. 20 cm) lub wylać na blachę i potem wykroić duże koła. piec w temp. 180 st przez ok. 20 min. do przełożenia wykorzystałam mus jabłkowy, ale można wykorzystać inne owoce: długo gotowane jabłka z dodatkiem tapioki, aż uzyska się konstystencję dżemu. po wystygnięciu przełożyć upieczone placki ciasta całość pokryłam musem czekoladowym: 1 awokado obrane i odpestkowane (musi być bardzo miękkie!) 1/4 szklanki wody ½ szklanki kakao (lub trochę mniej karobu) 2/3 szklanki syropu z agawy Przełóż wszystkie składniki do blendera i zmiksuj na krem. Dodaj trochę więcej wody jeśli jest taka potrzeba. boki tortu obsypałam płatkami migdałowymi i ozdobiłam wiórkami kokosowymi placki ciasta i przełożenie musem najlepiej przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce. na dzień przygotować mus czekoladowy i też wsadzić na kilka godzin do lodówki lub na 2 godziny do zamrażarki. mus czekoladowy wówczas będzie miał konsystencję prawdziwej polewy czekoladowej |
natalia | 19.12.2011 22:12:30 |
Grupa: Użytkownik Posty: 11 #822784 Od: 2011-3-18 | http://www.natchniona.pl/ może kogos natchnie na swieta ![]() |
gomado | 24.06.2012 10:58:35 |
![]() Grupa: Użytkownik Posty: 286 #962375 Od: 2011-1-19 | Przepis na ciasteczka z innego forum: - 250g mąki (1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej + 1 lekko kopiatałyżka skrobi kukurydzianej + 100g mąki ryżowej + dopełnić do 250gmąką kukurydzianą) - 125g miękkiej pokrojonej w kostkę margaryny bezmlecznej - 1 jajko - 50g cukru - cynamon do posypania lub dodania do ciasta (1 płaska łyżeczka) - cukier waniliowy Mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki. Dodajemy jajko i margarynę, a następnie ucieramy żeby składniki dobrze się połączyły. Najlepiej drewnianą pałką. Następnie zagniatamy aż zrobi się kulka. Pakujemy ją do worka i do zamrażarki na jakieś 15 minut, żeby dobrze się schłodziło (lub na 2 godziny do lodówki). Nastawiamy piekarnik żeby się lekko nagrzał i w tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość 0,5cm i wycinamy ciastka. Wałkujemy pomiędzy dwomaworeczkami lub folią spożywczą. Ciasto ma być zimne żeby nie rozpadało się przy przenoszeniu na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 160-180st.C aż ciastka staną się rumiane na brzegach. Jak będziemy piec zbyt krótko będą się nadawały do jedzenia, ale dopiero zarumienione mają ten wspaniały smak upieczonych ciastek, a nie mąki kukurydzianej. Wychodzą podobne do herbatników Milly Schara. Z tego ciasta po schłodzeniu możemy zrobić wspaniałe spody do babeczek, tartinek lub upiec szarlotkę. Do babeczek czy tartinek wałkujemy ciasto na grubość 0,5cm, nakładamy na nieprzywierającą foremkę do babeczek, osuwamy aż opadnie na dno i dociskamy na brzegach blaszki odrywając tym samym nadmiar. Pieczemy tak samo do zrumienienia. Można napełnić potem owocami i zalać kisielem. To jest wersja krucha. Do szarlotki dzielimy ciasto na pół, jedną połową wykładamy spód blachy ugniatając palcami, nakładamy masę szarlotkową i na wierzch ścieramy na tarce na grubych oczkach drugą część zmrożonego ciasta. _________________ chcieć wszystkiego, nie potrzebować niczego |
wiktor229 | 02.08.2012 17:48:13 |
Grupa: Użytkownik Posty: 4 #983664 Od: 2012-8-2 | Ciekawe przepisy znajdziecie na stronie Facebook'a TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA |
Misia | 06.08.2012 16:15:01 |
![]() Grupa: Użytkownik Posty: 31 #985998 Od: 2012-3-13 | mi sie strona nie wyświetla |
Electra | 14.03.2025 20:52:50 |
![]() ![]() | |
wiktor229 | 06.08.2012 21:03:33 |
Grupa: Użytkownik Posty: 4 #986209 Od: 2012-8-2 Ilość edycji wpisu: 2 | Misia pisze: mi sie strona nie wyświetla mały błąd: TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA |
perlai | 23.10.2012 13:32:44 |
![]() Grupa: Użytkownik Posty: 253 #1036128 Od: 2011-2-1 | zaczerpnięte z internetu i wypróbowane przeze mnie ciasto "czekoladowe" na bazie... fasoli: składniki: 1 szklanka czarnej fasoli, 2 mocno dojrzałe banany 2 średniej wielkości jabłka 4 łyżki syropu z agawy szklanka orzechów włoskich czubata łyżeczka cynamonu 3 łyżki kakao łyżeczka gałki muszkatołowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego) odrobina oleju do wysmarowania blaszki fasolę namoczyć na noc, następnego dnia ugotować do miękkości. wrzucić do blendera z obranymi jabłkami i bananami. dolać syrop z agawy, masa powinna być nieco za słodka. oddzielnie wymieszać proszek, kakao, cynamon i gałkę, po czym dodać do masy i porządnie wymieszać. dodać pokruszone orzechy i wymieszać. przelać masę do wysmarowanej tłuszczem blaszki i piec w nagrzanym piekarniku (180-200 stopni) ok. 50 minut. ze składnikami można pokombinować. dodać inne bakalie. robiłam to ciasto też bez jabłek i bananów i też wyszło bardzo dobre. uwaga na przyprawy ![]() ![]() polecam, przetestowane na dzieciach i dorosłych nie stosujących żadnych diet ![]() |
Misia | 23.10.2012 17:40:54 |
![]() Grupa: Użytkownik Posty: 31 #1036275 Od: 2012-3-13 | ja robiłam takie ciasto 1 puszka fasoli czerwonej 4 łyzki kakao 4 jajka 1/2 szklanki cukru(można zastąpić czymś innym słodkim) 3 łyżki mleka w proszku(niekoniecznie) 5 łyżek wiórków kokosowych 3 łyżki płatków migdałowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki oleju 1 łyżeczka esencji waniliowej - fasole dobrze przepłukac,zmiksowac z jajkami i dodawać reszte składników wiórki i płatki na końcu - forme wysmarowac olejem i posypac bułką piec 40 min w temp 180st ostatnio zrobiłam na kolacje kotlety - polecam 1 szkl kaszy jaglanej (ugotowana w 2 szkl wody) 14 małych pieczarek posiekanych i podsmażonych 1/2 papryki czerwonej podduszona z pieczarkami 1 mała cebula podsmażona z pieczarkami ser żółty starty na drobno do kaszy dodać składniki na końcu ser ilośc wg uznania doprawić solą i pieprzem panierowac w bułce i smażyć na oleju ryżowym podawać z sosem pomidorowym lub keczupem |
perlai | 24.10.2012 10:45:52 |
![]() Grupa: Użytkownik Posty: 253 #1036675 Od: 2011-2-1 | misiu, fajne przepisy, szkoda że nie do wykorzystania dla nas![]() |
Misia | 24.10.2012 15:34:43 |
![]() Grupa: Użytkownik Posty: 31 #1036847 Od: 2012-3-13 | perlai pisze: misiu, fajne przepisy, szkoda że nie do wykorzystania dla nas ![]() mój syn jest tylko na diecie bg dlatego podałam te przepisy w cieście nie trzeba dawać mleka i jogurtu,zamiast cukru dodać stewie lub ksylitol perlai podaj prosze czego nie może być to może uda mi się znaleść jakieś ciekawe przepisy |
perlai | 24.10.2012 18:43:00 |
![]() Grupa: Użytkownik Posty: 253 #1036991 Od: 2011-2-1 | nie może być cukru, glutenu, mleka i jajka. super, nie![]() |
Misia | 25.10.2012 09:36:44 |
![]() Grupa: Użytkownik Posty: 31 #1037391 Od: 2012-3-13 | no super ![]() a zamiennik jajka bg może być ?? czy każde jajo odpada? a mleko ryżowe ,migdałowe czy sojowe? |
gomado | 11.11.2012 10:35:09 |
![]() Grupa: Użytkownik Posty: 286 #1048070 Od: 2011-1-19 | TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ FILMY » DARMOWA REJESTRACJA _________________ chcieć wszystkiego, nie potrzebować niczego |
natalia | 17.11.2012 12:49:48 |
Grupa: Użytkownik Posty: 11 #1051698 Od: 2011-3-18 | Bananella: Składniki na 1 słoiczek: 2 dojrzałe banany 50g gorzkiej czekolady dobrej jakości 1/2 szklanki cukru łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu Banany obieramy ze skórki i kroimy w półplasterki, dusimy razem z sokiem z cytryny, cynamonem i cukrem około 5-7 minut. Zdejmujemy z ognia i dodajemy startą gorzką czekoladę, miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. źródło: http://przepisy.edziecko.pl/przepisydladzieci/162372133/Krem+do+tortu+%28bez+mleka,+jajek%29/p |
Electra | 14.03.2025 20:52:50 |
![]() ![]() |
Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!! |